tirsdag 28. januar 2014

Psoriasis

psoriasis

psoriasis er en kronisk sykdom med utslett på huden, i form av røde sår med hvitaktige ansamlinger av død hud. de hudområdene som er angrepet av dette utslettet kalles flekker eller plakk. flekkene kan forårsake kløe og smerter. psoriasisutslett oppstår fordi immunforsvaret i kroppen forårsaker en for rask utskiftning av hudceller.
 

utbredelsen av psoriasis

Psoriasis rammer ca. 125 millioner mennesker over hele verden. Sykdommen er like vanlig hos begge kjønn og i alle samfunnslag. Psoriasis kan ramme personer i alle aldre, men oppstår oftest i alderen 15 til 35 år. 

årsaken til psoriasis

Årsaken til psoriasis er ukjent. Immunforsvaret aktiveres uten kjent årsak, noe som fører til at kroppen produserer nye hudceller raskere enn normalt. En normal hudcelle utvikler seg og skaller av etter 28 til 30 dager. Men ved psoriasis tar det bare 3-4 dager for en hudcelle å utvikle seg og komme til hudoverflaten. I stedet for at den faller av (skjelling), samles cellene opp og danner flekker og utslett. Forskning viser at psoriasis kan være arvelig: hvis en av foreldrene er rammet, er det en 10 prosent sjanse for at barnet får psoriasis. 

utløsende faktorer

Det er flere utløsende faktorer som kan føre til utvikling av, oppblussing av eller forverring av psoriasisutslett:
  • Emosjonelt stress
  • Hudskader
  • Visse typer infeksjoner
  • Reaksjoner på bestemte legemidler

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar